Općina Raša potpisala Sporazum o suradnji s Rudarsko geološko naftnim fakultetom

Općina Raša i Rudarsko geološko naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu sklopili su 11. ožujka 2021. godine Sporazum o znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj suradnji. Potpisali su ga načelnica Glorija Paliska i dekan Kristijan Posavec, a svečanosti u sjedištu fakulteta prisustvovao je i predsjednik raškog Općinskog vijeća Željko Zahtila.
Sporazum se odnosi na stručni rad u vezi rudarskih objekata nekadašnjih Istarskih ugljenokopa Raša te prateće industrijske baštine.
„Ovo je plod dugogodišnje suradnje Općine i fakulteta. Sporazum je za nas iznimno značajan jer svoj razvoj vidimo u vrednovanju rudarske baštine, a kad na ovaj način učvrstite suradnju s matičnim fakultetom koji prati rudarstvo, to otvara velike prilike na raznim poljima. Pogotovo je sve važno zbog poznate namjere naše Općine da se u funkciju stavi rudarski potkop Karlota, kao cjelogodišnji turistički proizvod“, kaže načelnica Paliska.
Predstavnici fakulteta naglasili su da je načelnica Paliska s njenim timom uložila velik trud u pokretanje projekta preuređenja rudnika u Raši.
„Iako su epidemiološke mjere usporile realizaciju, nisu je onemogućile – Labinština je prošla kroz mnoga izazovna vremena i još je tu, ponosna i zdrava, i ide naprijed“, rečeno je prilikom potpisivanja Sporazuma.
Scroll to Top
Skip to content