Raški rudnik spreman je primiti prve avanturiste!

Završena je prenamjena nekadašnjeg rudnika ugljena u Raši u turističke svrhe. Nakon godinu i pol, koliko su trajali radovi, obavljen je tehnički pregled te je dano zeleno svjetlo: prohodan 1,5 km dug pothodnik Karlota može primiti prve avanturiste! Stvoreni su sigurnosni uvjeti da znatiželjnici iz prve ruke, šetnjom podzemljem, osjete kako je izgledao rudarski kruh sa sedam kora.

Rudnik je najprije očišćen, ojačani su pojedini dijelovi tunela, postavljena je rasvjeta, telefonija, sigurnosni senzori… Radove vrijedne 870 tisuća eura financirala je Općina Raša, proteklih godina strateški usmjerena na vrednovanje rudarske baštine.

– Vjerujemo da smo dobili pravu atrakciju kakve nema nadaleko. Samo hodanje podzemljem u rudarskim čizmama i s lampom na kacigi pravi je doživljaj, kaže raška načelnica Glorija Paliska.

Ne krije oduševljenje učinjenim.

– Napravili smo doista rudarski posao. U početku je sve izgledalo suludo, tim više jer u Hrvatskoj nemamo primjera ovakve prenamjene rudnika, zatvorenog prije više od četiri desetljeća. Zbog složenih propisa tri smo godine rješavali dokumentaciju. Baš zato želim zahvaliti svima koji su vjerovali u ovaj projekt, počevši od Vlade RH koja nam je darovala potrebno zemljište. Brojni su suradnici dali svoj doprinos, prije svih pok. Željko Radeljević, rudarski inženjer čiji su savjeti bili neprocjenjivo važni, dodaje Paliska.

Naglašava da rudnik sada, zamišljen kao turistički proizvod za 365 dana, predstoji nadograđivati sadržajima. To je jedan od zadataka novoosnovanog općinskog poduzeća „Arsiana“.

      – Uskoro krećemo s tzv. pilot-turama. Tu ćemo dobiti prve ocjene gostiju i savjete o tome kako dalje razvijati priču. Svjesni smo da nas čeka još posla, ali mi smo rudarskih korijena, uporni i željni da čuvamo ono što su nam ostavili preci, ponosno zaključuje načelnica Paliska.

Scroll to Top
Skip to content