Komemoracija u sjećanje na rudare: Samo cijeneći prošlost, možemo gaditi budućnost

„Samo cijeneći prošlost, možemo gaditi budućnost“, glavna je poruka upućena s današnjeg  komemorativnog skupa u Raši u povodu obilježavanja rudarske tragedije koja se dogodila prije 83 godine u ovdašnjem rudniku ugljena „Karlota“.

U eksploziji ugljene prašine 28. veljače 1940. godine poginulo je 185 rudara, a njih 140 je ozlijeđeno.

„Radi se o najvećoj rudarskoj nesreći na ovim prostorima, ali ovom komemoracijom zapravo odajemo počast svim preminulim rudarima. Rudnik je naša baština, ovdje smo da je čuvamo. Naši su projekti stoga i usmjereni na rudnik, na našu Karlotu“, kazala je načelnica Općine Raša Glorija Paliska.

Saznanja o rudniku Karlota, odnosno jami Raša, u vrijeme velike eksploatacije, kada se i dogodila nesreća, iznio je Rašanin s tršćanskom adresom Rinaldo Racovaz, autor dvije knjige o Raši. Naglasio je da se u ono vrijeme nije vodilo računa o sigurnosti na radu i uopće uvjete rada, što je i kumovalo tragediji.

„Ovu rudarsku nesreću potrebno je nositi kao sjećanje, održati je živom kao pravo upozorenje“, rekao je Racovaz.

Istaknuo je da Raša, zahvaljujući njenoj industrijskoj arhitekturi i rudarskoj baštini, kao grad kratke prošlosti, pred sobom ima veliku budućnost. Već su učinjeni koraci u vrednovanju ostavštine, pa je tako obnovljen dimnjak nekadašnje toplane, a u tijeku je preuređenje rudnika u turističke svrhe.

Racovaz se ovom prilikom predstavio i kao samouki slikar, djelima na temu rudarske nesreće.

Skupu su se obratili i predstavnik labinske Zajednice Talijana Tullio Vorano, predsjednik tršćanskog Kluba za istarsko-mletačku kulturu „Istria“ Livio Dorrigo, vrednovatelj rudarske baštine iz Formije Michelle Maddalena, predstavnik udruge „Majstori rada“ iz Udina Roberto Kodermatz i predstavnik Općine San Giorgio di Nogaro Lodovico Rustico.

U kulturnom dijelu sudjelovali su recitatori iz dramske skupine OŠ Ivana Batelić Raša – Korina Matković i Emin Mujkić, koji je ujedno vodio program. Skupu su prisustvovali i učenici osmog razreda, kojima je ovo bio sati povijesti.

Organizatori su bili labinska Zajednice Talijana i Općina Raša, čija je delegacija prethodno na trgu položila vijence na spomen-ploču i spomen-zvono „Alma Mater Dolorosa“. U sjećanje na preminule rudare, u crkvi sv. Barbare održana je sveta misa.

Scroll to Top
Skip to content