Delegacija Općine Raša s Općinskim načelnikom prisustvovala komemoraciji za žrtve srebreničke tragedije

S lijeva na desno: Željko Zahtila, predsjednik vijeća Općine Raša, Zlatan Fejzić, zamjenik predsjednika vijeća Općine Raša i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Općine Raša, Armin Hodžić, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, Leo Knapić, načelnik Općine Raša, Loris Peršurić, saborski zastupnik IDS-a i gradonačelnik Grada Poreča

 

U povodu 11. srpnja, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Hrvatskome saboru 5. srpnja 2024. godine održan je komemorativni skup pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a na inicijativu saborskog zastupnika bošnjačke nacionalne manjine Armina Hodžića, Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj – Bošnjaci zajedno! i mnogih drugih bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj.

Komemoraciji su uz saborske zastupnike nazočili brojni predstavnici izvršne i sudbene vlasti, izaslanici, predstavnici akademske, vjerske i diplomatske zajednice u Hrvatskoj te predstavnici bošnjačkih udruga i svjedoci genocida u Srebrenici.

Komemoraciji je prisustvovala i delegacija Općine Raša, koju su činili Općinski načelnik Leo Knapić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila, te potpredsjednik Općinskog vijeća i predsjednik Općinskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zlatan Fejzić.

Jedan od organizatora komemoracije zastupnik Armin Hodžić poručio je kako je pored sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici važno da poučeni zločinom koji se dogodio započnemo mijenjati svijet oko sebe. – Svi mi redovno izgovaramo fraze poput „da se nikad ne zaboravi“, a zaboravi se, ili „da se nikada ne ponovi“, a ponavlja se. Međutim, genocid u Srebrenici još traje, a on je ušao u svoju posljednju fazu koja se zove negiranje genocida. Ratni zločinci nisu kažnjeni i to pokazuje da društvo nije prošlo katarzu i da zločin nije dobio kaznu, istaknuo je Hodžić i dodao kako su to sve argumenti zbog kojih je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila potrebna.

Hrvatski sabor je bio i ostao mjesto gdje se Srebrenice sjećamo s posebnim pijetetom, rekao je u svom obraćanju predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

 

 

Scroll to Top
Skip to content